OVER HOF DE MERODE

'Hof de Merode' in Mechelen is puur genieten. Gezellig tafelen met een gastronomisch meergangenmenu of een snelle maar verzorgde hap. Kies en laat u door ons verwennen.

Ontdek in restaurant 'Hof de Merode' de gedroomde locatie voor uw recepties, feesten en seminaries. Maar ook voor opleidingen, workshops, teambuildings, persconferenties,... Geniet ten volle van onze verrassende menu's in een historisch, karaktervol kader. Tevens beschikken wij over een ruime keuze aan zalen in samenwerking met het Diocesaan Pastoraal Centrum, parkeermogelijkheid en een centrale ligging tussen Brussel en Antwerpen.

Historiek

In 't Oud Grootseminarie

Het Concilie van Trente (1545 - 1564) ordonneerde dat elk bisdom een seminarie zou oprichten om jonge priesters de stiel te leren. Door de pas uitgebroken opstand tegen de Spaanse bezetting kreeg het aartsbisdom Mechelen pas op het einde van de 16e eeuw een Grootseminarie.

Vanaf dan genoten jonge priesters er een theologische, pastorale en spirituele vorming. Een leven van studie en gebed. Enkel onderbroken door de Oostenrijkse en Franse bezetting en de Wereldoorlogen. Na Wereldoorlog II daalde het aantal priesterroepingen echter stelselmatig. In 1970 besloot de kerkgemeenschap het Grootseminarie te sluiten. Het was het einde van 375 jaar seminarieleven in Mechelen. Vanaf toen werd het Grootseminarie benut als pastoraal centrum dat onderdak wil verlenen aan alle mogelijke pastorale diensten, raden, commissies en werkgroepen, steeds in een geest van samenwerking en kerkopbouw. Vandaag nog steeds biedt het Centrum woongelegenheid aan priesters en religieuzen. Geleidelijk is het tevens een thuisbasis geworden voor heel wat diocesane diensten.Vele pastorale werkers hebben er hun onderdak, evenals een omvangrijk deel van het diocesane archief.Dagelijks vinden hier cursussen, conferenties en samenkomsten van diverse vicariaten, verenigingen en groepen plaats. Veelal gaat het om mensen uit de ruime Mechelse regio, al komen er ook groepen van over onze grenzen. Ook bedrijven vinden vandaag de weg naar deze authentieke locatie in de Mechelse binnenstad.

De locatie werd echter nieuw leven ingeblazen. Het geklasseerde monument werd geleidelijk gerestaureerd, de vroegere seminaristenkamers werden omgebouwd tot kantoor- en vergaderruimtes.
Enkele werden ingericht als studentenverblijven. Op die manier stapte het vroegere Grootseminarie de 21e eeuw in als 'Diocesaan Pastoraal Centrum'.

In 2009 werd de karaktervolle refectoir en de bijhorende cateringfaciliteiten uitbesteed aan 'Hof de Merode'.